tirsdag 5. januar 2010

Silmarillion av John Ronald Reuel Tolkien


J.R.R Tolkien er også mest kjent for bøkene ”Ringenes herre” og ”Hobbiten”. Boken Silmarillion ble gitt ut i 1977, men denne utgaven er fra 1998.
Dette er en klassisk eventyrfortelling eller ”fantasy” der det gode sloss mot det onde og alver og dverger lever i samme verden som mennesker. Boken er oversatt av Nils Ivar Agøy.
Silmarillion handler om Midgards eldste historie før hendelsene i ”Ringenes herre” og ”Hobbiten”. Den begynner om å fortelle hvordan verden oppstod. Underveis får vi høre om forskjellige slekter, kriger og folkeslag.
Denne boken har ikke en fast hovedperson men derimot mange forskjellige ”helter”. Morgoth er fienden her som stadig samler armeer med allslags skapninger og prøver å overta verden. Men det gode nedkjemper det onde gang på gang. Alvenes hovedoppgave er å vinne tilbake silmarillene som er tre edelstener.
Forfatteren vil fortelle om tiden før mennesket og alvenes kamp mot det onde.

Jeg synes det var en spenndende bok fordi det skjedde hele tiden noe. Men boken var veldig kjedlig i begynnelsen, da den nesten bare handlet om navn og slekt. Det er veldig vanskelig å holde oversikt over alle navnene og stedsnavnene og derfor kan bli kjedelig veldig fort.
Boken er også full av vanskelige og gamle ord som gjør at man ikke forstår alt som skjer eller har skjedd. Den som skal lese denne boken må vite hva noen ord betyr som for. e. ”Eder” og ”I”. Men vet du det og har god hukommelse så er dette en bra bok.
Viss boken hadde mindre personer og stedsnavn ville den sikkert vært på lik linje med mange andre bøker, men den blir trukket ned på grunn av språket og navnene.
Dette er ikke en barnebok, men passer bedre for ungdom og voksne på grunn av det vanskelige språket.

Gutt 9D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar