tirsdag 5. januar 2010

Harry Potter og Ildbegeret av J.K. Rowling


Sjangeren er eventyr. Utgivelses år 2000.
Sjangertrekk: i boka er magiske oppdiktede skapninger. Magi og en magisk verden. Trolldom og formler, en magisk magi skole.
Harry potter og ildbegeret er den fjerde boka i serien og i denne boka blir han ufrivillig med i tretrollmannsturneringen. Det er en turnering der en elev fra tre forskjellige skoler kjemper i magiske utfordringer om å vinne tretrollmannsturneringen. Det er veldig farlig å være med så det ble innført en aldersgrense. 17 år eler eldre. Men det er noen som har klart å jukse Harry med og slik be året hans på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.
Teamet er nokk magi og magiske skapninger, gjenstander og personer. I denne historien om Harry Potter er det vist mange magiske ting som både hjelper folk i den magiske verden og noen som skaper problemer. Forfatteren vil kanskje vise oss hvordan en mulig magisk verden kunne ha vert. Det er mange ting som virker sannsynlig vis magi fantes, det er i vertfall en god måte å vise hvordan det kunne ha vert. Og gjennom teksten får folk sikkert andre syn på hvordan en magisk verden kunne ha vert.
Historien om den unge trollmannen Harry Potter er spendende å lese og når jeg først begynner å lese er det vanskelig å legge boka i fra seg. Alt er veldig godt beskrevet på alle sider. Bøkene passer for alle som liker en god bok og er glad i å lese. All fantasien til forfatteren som er overført i bøkene og all info om personer, historier og livet i en magisk verden. Man forstår det som skjer siden alt er godt forklart veldig nøye. Bakgrunns info på personer, følelser til person, tanker, og meninger. Og slik forfatteren har klart å holde på spenningen og får oss til å lese for å finne svar. Harry Potter serien er noe jeg alltid kan lese og det er spennende hvert sted i bøkene. Det er heller ikke en mangel på problemer. Og løsninger. Men det må leses. Det har gått lang tid siden den første boka kom. Siden da har jeg fulgt med. Det blir trist når det kommer til den siste boka. Når historien må ta slutt. jeg anbefaler at de fleste som aldri har lest Harry Potter setter i gang med den første boka, det er aldri for sent å begynne å lese den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar