tirsdag 5. januar 2010

Eclipse av Stephanie Meyer


Twilightsagaen: Formørkelsen
Originalens tittel: Eclipse

Forfatter: Stephenie Meyer

Om forfatteren: Stephenie Meyer er fra USA og har skrevet serien Twilight, en bokserie med fire bøker, der tre av fire er utgitt på norsk. Twilight var hennes første roman, og den ble utgitt for fire år siden, men fikk sitt “gjennombrudd” i 2008.

Sjanger: Fantasy/Romanse. Boka inneholder både vampyrer og varulver, og det lidenskapelige forholdet mellom hovedpersonene Edward og Bella.

Om boka: Jacob, vennen til Bella, og Edward, Bellas kjæreste, er bitre fiender, noe som alltid har vært naturlig i deres natur, fordi Jacob er varulv og Edward er vampyr. Begge har en ting til felles; Bella - begge er hodestups forelsket i henne. De hadde drept hverandre tvert, om de ikke hadde tatt hensyn til Bellas følelser. Jacob setter da ned foten, og ber Bella om å ta et valg; han eller Edward. Han vil stoppe Bella fra å bli vampyr mens han kan. Men Bella er ikke I tvil om hvem hun velger. Men likevel kjemper begge hardt for jenta de elsker. Bella vil bli vampyr fortest mulig, sånn som resten av “familien” hennes. Men så inngikk Edward et kompromiss med Bella; han skulle gjøre Bella om til vampyr, hvis hun giftet seg med ham først. Da roer Bella seg ned og venter, fordi det å bli gift er det verste hun kan tenke seg.

I Seattle skjer det stadig mord, der ingen vet hvem morderen er. Men Cullen-familien er ikke I tvil; nyfødte vampyrer er på ferde – noen har bygd en hær av vampyrer. En dag får Bella uventet besøk; noen har vært på rommet hennes og stjelt ting som har lukten hennes på. Alice, som kan se fremtiden, selv om det forandres hele tiden etter valgene man tar, har ikke sett noe. Da finner Bella ut at det er samme personen som har vært på besøk på rommet hennes, som bygger vampyr-hæren; og den er ute etter henne. Cullen-familien må kjempe mot de nyfødte, om er vanvittig mye mer sterkere enn “eldre vampyrer” det første leveåret. Og disse er helt nye. Men Jasper har god erfaring med nyfødte, og lærer familien sin hvordan man kan takle disse udyrene, for de har ikke særlig taktikk, de bare går etter instinkter. Men likevel er hæren i flertall, og Cullen-familien må ha hjelp. Vampyrfamiliene er spredt over hele verden, og få bor på samme sted. Nå ser det ut til at ingen gamle venner vil stille opp for å kjempe mot de nyfødte; og det eneste alternativet de har er å kjempe med varulvene. Fiendene slåss side om side, og bekjemper de nyfødte. Også finner de ut hvem som står bak de nyfødte; Victoria. Tidligere ble hennes følgesvenn, James, drept i et forsøk på å drepe Bella, og Victoria gir seg ikke før hun har fått hevnen sin...

Egen vurdering: Først og fremst syns jeg boka er bedre på engelsk. Når det er sagt , så er dette ei bok der du må ha lest de to bøkene som er før, for å skjønne alt; hvem som har gjort hva, hvem som er hvem, hvem som har de forskjellige talentene osv. Dette er bøker jeg mener er definitivt verdt å lese. Mange har kanskje sett filmen om den første boka, men bøkene er mye mer detjaljerte og man skjønner mye mer. Hvis jeg hadde hørt om en bok som inneholdte både vampyrer og varulver, ville jeg antakeligvis ha lurt på om dette virkelig var noe for meg. Men i boka blir alt mye mer naturlig og det mer sannsynlig, på en måte. Jeg mener dette er en bok for tenåringer, muligens mellom 13 og 17. Jeg syns dette er ei bra bok, fordi den inneholder mye spenning og en del romantikk, men ikke på en sånn klisje-aktig måte, også er den skrevet bra. Man blir virkelig oppslukt.

Skrevet av: Jente 9D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar