tirsdag 5. januar 2010

Klassebildet av Lise Männikkö



Antall sider: 99
År: 1995
Forfatter: Lise Männikko
Forlag: J.W Cappelens Forlag as

Lise Mannikko har også skrevet:
Augusta på sommerferie, 1991
Loggbok for hemmelige helter, 1992
Stakakrs Ina, 1993
Skilpadda vår, 1994

Boka Klassebildet er en samling av 9 forskjellige noveller. Gjennom disse novellene holder vi oss innenfor den samme klassen, 7c og finner ut alle ur forskjellige uansett om de går i samme klasse.

Novelle
Hovedpersonen og Tone er bestevenner, og sammen har de skrevet kjærlighets novelle og sendt inn til Allers. Men ting kjærer seg til og med mellom bestevenner, og alle i klassen merker at noe er galt. En dag får hovedpersonen respons på novellen hun hadde sendt inn. Og hun får beskjed om å komme innom en dag.

Sommerhuset
Hovedpersonen og familien har leid feriehus i sommerferien. Årene går, og etter 4 år på sommerhuset, eier de det på ordentlig. Det er Mormor, Mamma og Hovedpersonen som er med. Og etterhvert hvor jeg blir
gamlere, får jeg ha med meg ei venninne. Slik at det ikke skal bli så kjedelig.

Regn
Det skulle ikke så mye til for at hun skulle begynne å gråte. Hun sa alltid det var på grunn av at hun hadde bihulebetennelse, uansett om hun visste at det var en løgn. Men Asgeir fikk henne til å smile. Uansett om han var litt skjev og rar, var han bare hennes. R.I.P, han flyttet til nord- norge.


Vikaren
Klassen er blitt fortalt at frøken er blitt sinsssyk. Og som vikar kommer Roger'n inn. Alle sammen liker Roger'n. «Han har så spennende oppgaver», sier Tove. «Typisk Tove», sier resten av klassen. Det meste som skjedde var typisk tove. Hun brukte å sitte inne i friminuttene og skrive i skole avisa. Vikaren liker det Tove skriver, og sier at han kan hjelpe henne med å få skriveriet inn i avisa. Hjertet til Tone hopper av glede.

Pianoet
Annabel og lillesøsteren Maridonna går til piano timer hos frøken Bakke. Hver onsdag tok de bussen til Bygdøy Alle for så å spille en halv time hver.Maridonna har ikke lært seg å tisse på do enda. Uansett om mamma alltid maser henne inn på doet før de skal dra, så kommer det bare noen få dråper, uansett hvor lenge hun sitter der. Storesøster synes det er flaut. Flaut å måtte late som om hun leter etter en usynelig katt sammen med frøken Bakke i spillerommet som egentlig ikke finnes.

Mummisommer
Hun var ikke som alle de andre barna rundt hytta. Hun foretrakk å være alene med havet og lese dikt. Hun ser de andre ungene stuper fra landgangsbrygga, men det eneste hun tenker på er mummitrollet. Han bor i hulene mellom klippene langs havet og dukker i bølgene for å finne perler til Snorkfrøken. Etter hvert blir hun kjent med Ragnhild. Hun er like gammel, og tar henne med på sin første fest. Det er mange andre ungdommer der også. Otto er den kjekkeste. Og det var den sommeren hun skrev sitt første dikt.

Oh Carol
De er tre lykkelige kompiser pluss ei jente som henger med. Ikke som den 4. kompis, men som kjæresten til Robert. Etter 5 månder og 3 dager blir det slutt mellom dem. Han kommer fort over det, og Stine Lise henger fortsatt sammen med oss på guttekveldene. Men nå kanskje mer som den 4. gutten?


Klassebildet
Dagen klassen skulle ta klassebilde var en stor dag for de fleste. Alle prøvde å gjøre sitt for å se best mulig på det store minnesmerket fra 7.klassen på barneskola.


Til lykke med dagen
Det er helt mørkt i salen. Han visste at de var der, publikum, gjemte seg i mørket. Han skulle bare si to replikker på stykket deres. Men til og med det var nok til at han klarte å dumme seg ut. For å glemmer kveldens tabber, ble det tømt øl flaske etter øl flaske delt på resten av gutta. Det sies at det er i fylla sannheten alltid kommer frem. Ved å se på alle blikkene han fikk da han kom inn døra etter å ha vært på hjørnet å spydd opp det meste av anger, hadde han tydeligvis klart dette ganske bra.


Jente, 9D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar